Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mivelsoha nem kedveltem a csirkemellet, főleg a tyúk vastag, száraz húsát,mindig igyekeztem tőle megszabadulni, holott a legdrágább alkatrésze aszárnyasoknak. Itt tanultam meg, hogy mielőtt pl. kirántanám, éjszakáraíróban (savanyú tej) kell áztatni, amitől igen finom zamatos íze lesz. Nem leszszáraz, hanem olyan lesz, mint a borjúhús.
Szerencsére van itthon egy magyar készítmény, egy flakon IRIX. Hakissé megég a kezem, azonnal ráfújok egy kis Irixet és nemcsak nemhólyagosodik fel, hanem egyszerűen meg is gyógyul.
Van úgy, hogy rengeteg gyönyörű petrezselyem van a - kb. 2 nm-es- kertemben, de van úgy, hogy egyáltalán nincs. Itt tanultam meg azt is,hogy amikor sok a petrezselyem, akkor le kell szedni, jól meg kell mosni, nemkell összevágni, nem kell kiszárítani, mert akkor elveszti a jó ízét és azaromáját, hanem össze kell tekerni szivaralakúra, és be kell csomagolni jó szorosan nylon zacskóba és így kell tárolni amélyhűtőben. Ha szükség van rá, úgy fagyott állapotban gyönyörűen lehetszeletelni, és épp olyan az íze és az állaga, mintha épp akkor szedtem volnafrissen a kertből.
Apetrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás utánösszekeverem, így teszem zárható üvegbe.
Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom
(fasírozott, töltöttpaprika, töltött csirke),
valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.
Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbátmakarónival vagy spagettivel
végezzük, így biztos nem károsodik a forma.
A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a
rántásba reszelt hagymát teszünk.
Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét,legyen az főzelék vagy leves.
Ha a csirkemájat sütés előttvillával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben
Amikorolcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosottgyümölcs
héját lereszelem, és cukorral összekeverveegy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom.
Süteményekhez kiváló.
A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetemtea, limonádé ízesítéséhez.
De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanálétolajat,így nem ragad az edényaljához,
és az olaj is kevésbé habosodik.
A sovány húsokat panírozás előtt kenjük megolajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissémegfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhánypercre.>
Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor.
Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy
más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromásillatokat.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebbeneltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá.
Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához,rántottához, nokedlihez, stb.
teszek bele egy kis kurkumát.Nagyonszép színe lesz tőle.
A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főttzöldséget összeturmixolom.
Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
A szárítottzeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm,és amikormár majdnem kész a leves
(gulyás, bab, stb.),csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatnia forróvízbe. Gyors és nem maszatolós.
Ha a másnapos kenyeret párpercre nedveskonyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbeteszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrűszövésű anyagban helyezem az üvegbe,így nem lesz zavaros a lé és egybenkiemelhető.
Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel - VAGY szórj rá lisztet !
Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem .
Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Melegvízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amibensütjük.
A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz:eltünteti kellemetlen szagokat.
A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyócsapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyenételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem száradki.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlikel a hő ezért miután kivettük, keverjük fel.
Mikrohullámú sütőben is fellehet olvasztani acsokit,ha vízfürdőbe rakjuk
(pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beletszünk egy magas
falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossukhideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.
A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk avágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
Ha megégettük az ujjunkat,és nincs kéznél semmi hideg - mártsuksóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük bea hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel:rántottához,omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló,
ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.
Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjükvízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, alegmagasabb fokozatra betesszük.
Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt:
vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majddaráljuk le.
Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, Ez tartósítanifogja.
Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket.
Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad,
Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük,sokáig
eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba,süteményekbe
tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel
készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le,
és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas
ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkaltöbb palacsinta süthető belőle.
A főtttészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg
vizet öntünk a főzőléhez.
Arántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy
kis sört is öntünk.
Hamézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan
lecsusszan róla a méz!
Acitrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen
reszelhető.
A hússzeletekközé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a
módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire
szükség van.
Tésztát,levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le,
hogyegy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem,
ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
SZAKITÓ LEVÉL --hatalmas--
MIT KELL TUDNI AZ ÉRDEKKAPCSOLATRÓL...!
Mézes fokhagyma, a tökéletes gyógyszer
GYERMEKKOR...