VEGYES: LEGJOBB ZSIRÉGETŐ TEÁK !!!

Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.

Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 196 db
  • Videók - 1468 db
  • Blogbejegyzések - 581 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 44 db

Üdvözlettel,

Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.

Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 196 db
  • Videók - 1468 db
  • Blogbejegyzések - 581 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 44 db

Üdvözlettel,

Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.

Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 196 db
  • Videók - 1468 db
  • Blogbejegyzések - 581 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 44 db

Üdvözlettel,

Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.

Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 196 db
  • Videók - 1468 db
  • Blogbejegyzések - 581 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 44 db

Üdvözlettel,

Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Valamennyi tartaléktápanyag közül a zsíroknak van a legnagyobb energia tartalmuk. Láttuk, hogy egy mol cukor lebomlása során 36 ATP képződik, míg ezzel szemben egy mol palmitinsav lebomlása 129 ATP-t eredményez.

network.hu

 

A zsírsavak oxidációja (béta oxidáció) addig tart, amíg le nem bomlanak aktivált ecetsavvá (Acetil-CoenzimA), ami azután a szokott útvonalon (citrátkör - légzési lánc) teljesen lebomlik, és a végtermék itt is a víz lesz.

A zsírsav lebontás energetikai hatásfoka a cukrokhoz hasonlóan kb. 40%. Zsírt „égetni” csak a citrátkörökön keresztül lehet. De láttuk, hogy az citrátkörben elbontott aktivált ecetsav előbb-utóbb felemészti a citrátkör alkotó elemeit (almasav, oxálecetsav, citromsav, fumársav, borostyánkősav), amik a feltöltődési reakciók révén persze pótlódnak, de nem túl gyorsan. Tehát előáll az a helyzet, hogy a zsírok bontása során keletkezett aktivált ecetsav nem tud belépni a citrátkörbe (azaz nem jön a villamos). Ekkor a zsírokból keton testek keletkeznek, amik a szervezet pH-ját savas irányba tolják el (ezzel nagy megterhelést róva a vesékre, hogy a szervezet megszabadulhasson köztük). A keton testek: ecet, ecetsav, aceton. Ha a sejtek éheznek, a következmény a ketogenezis.

Keton testek azonban a fehérjéket alkotó aminosavakból is (nem mindből) keletkezhetnek. Ezek a ketogen aminosavak: tirozin, leucin, fenil-alanin.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/zsir.jpg



Van itt még egy súlyos probléma. Normálisan az ember legtöbb fehérjéje folyamatosan felépül és lebomlik (ez rendben van!). A fennmaradó 17 aminosavat glükoplasztikus aminosavaknak nevezzük, mert nekik lehetőségük van arra, hogy cukorrá alakuljanak, valamint a citrátkör feltöltésében is részt vehetnek (pl. glutamin savból borostyánkősav képződhet). Cukor tehát a glükoplasztikus aminosavak mindegyikéből képződhet, de ennek előfeltétele, hogy előbb a citrátkör valamelyik komponensévé alakuljanak, majd azok oxálecetsavon keresztül piroszőlősavvá, és végül is több lépcsőben cukorrá alakuljanak.

Ez azonban a világ legdrágább cukra, hiszen értékes fehérjékből keletkezik, vagyis éhezéskor a citrátkör kapacitását és a megfelelő vércukor szintet a szervezet a saját fehérjéi (izomzata!) kárára állítja helyre!!

Ezért kell edzés után enni, méghozzá fehérje és szénhidrát dús táplálékot, különben a sportoló azt észleli, hogy minél többet edz, annál gyengébb lesz.

Nehéz tehát a zsírokat úgy mobilizálni, hogy közben ne veszítsünk izomzatot.

Címkék: barath erika

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu