Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Valamennyi tartaléktápanyag közül a zsíroknak van a legnagyobb energia tartalmuk. Láttuk, hogy egy mol cukor lebomlása során 36 ATP képződik, míg ezzel szemben egy mol palmitinsav lebomlása 129 ATP-t eredményez.
A zsírsavak oxidációja (béta oxidáció) addig tart, amíg le nem
bomlanak aktivált ecetsavvá (Acetil-CoenzimA), ami azután a szokott
útvonalon (citrátkör - légzési lánc) teljesen lebomlik, és a végtermék
itt is a víz lesz.
A zsírsav lebontás energetikai hatásfoka a
cukrokhoz hasonlóan kb. 40%. Zsírt „égetni” csak a citrátkörökön
keresztül lehet. De láttuk, hogy az citrátkörben elbontott aktivált
ecetsav előbb-utóbb felemészti a citrátkör alkotó elemeit (almasav,
oxálecetsav, citromsav, fumársav, borostyánkősav), amik a feltöltődési
reakciók révén persze pótlódnak, de nem túl gyorsan. Tehát előáll az a
helyzet, hogy a zsírok bontása során keletkezett aktivált ecetsav nem
tud belépni a citrátkörbe (azaz nem jön a villamos). Ekkor a zsírokból
keton testek keletkeznek, amik a szervezet pH-ját savas irányba tolják
el (ezzel nagy megterhelést róva a vesékre, hogy a szervezet
megszabadulhasson köztük). A keton testek: ecet, ecetsav, aceton. Ha a
sejtek éheznek, a következmény a ketogenezis.
Keton testek
azonban a fehérjéket alkotó aminosavakból is (nem mindből)
keletkezhetnek. Ezek a ketogen aminosavak: tirozin, leucin,
fenil-alanin.
Van
itt még egy súlyos probléma. Normálisan az ember legtöbb fehérjéje
folyamatosan felépül és lebomlik (ez rendben van!). A fennmaradó 17
aminosavat glükoplasztikus aminosavaknak nevezzük, mert nekik
lehetőségük van arra, hogy cukorrá alakuljanak, valamint a citrátkör
feltöltésében is részt vehetnek (pl. glutamin savból borostyánkősav
képződhet). Cukor tehát a glükoplasztikus aminosavak mindegyikéből
képződhet, de ennek előfeltétele, hogy előbb a citrátkör valamelyik
komponensévé alakuljanak, majd azok oxálecetsavon keresztül
piroszőlősavvá, és végül is több lépcsőben cukorrá alakuljanak.
Ez
azonban a világ legdrágább cukra, hiszen értékes fehérjékből
keletkezik, vagyis éhezéskor a citrátkör kapacitását és a megfelelő
vércukor szintet a szervezet a saját fehérjéi (izomzata!) kárára állítja
helyre!!
Ezért kell edzés után enni, méghozzá fehérje és
szénhidrát dús táplálékot, különben a sportoló azt észleli, hogy minél
többet edz, annál gyengébb lesz.
Nehéz tehát a zsírokat úgy mobilizálni, hogy közben ne veszítsünk izomzatot.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
SZAKITÓ LEVÉL --hatalmas--
MIT KELL TUDNI AZ ÉRDEKKAPCSOLATRÓL...!
Mézes fokhagyma, a tökéletes gyógyszer
GYERMEKKOR...