Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek.
Csatlakozz te is közösségünkhöz És már is hozzá férhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Külömböző kapcsolatok-élethelyzetek megvitatásai vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A kalcium a szervezet egyik legfontosabb ásványi anyaga. Naponta fogyasztjuk tejtermékek formájában. De tudjuk-e mire jó?
Kalcium
A kalcium részt vesz a csontok és a fogak képzésében, sejtfolyamatokban, a vérnyomás és a véralvadás szabályozásában, az idegrendszer, az izmok és enzimek működésében, a szívritmus szabályozásában.
A
gyerekeknél a kalcium hiányában általános, idegrendszer fejlődési
rendellenesség, csontnövekedési zavarok, mentális elváltozások léphetnek
fel.
A csontfelépülés legfontosabb helye a növekedési porc. A porc teljes
elcsontosodása a végleges testmagasság kialakulásáért felelős, ami
serdülőkorban fejeződik be. Viszont 25-30 éves korig alakul ki a
csonttömeg növekedése, ahol szintén fontos szerepe van. Ezért annyira
fontos, hogy rendszeresen kerüljön kalcium a szervezetbe,
Felnőtteknél az izmok begörcsölhetnek, a csontok törékenyebbé válhatnak. De a veseműködést és a bélrendszert is befolyásolja. Főleg a nők esetében, menopauza esetén veszélyes. 30 éves korig a csontok épülését segítjük, utána pedig a csontritkulást gátoljuk.
A kalcium felszívódása és hasznosulása különböző élelmiszerekből 20-40%. A fehérjék fokozzák a kalcium vérből való felszívódását és a csontokba való beépülést (ehhez szükség van vitaminokra is).
A legjobb kalciumforrásunk a tej és a tejtermékek.
Egyéb kalciumforrások: mák, mogyoró, mandula, dió, napraforgó,
kelkáposzta, karalábé, karfiol, banán, mazsola, tenderi halak,
ásványvizek. Ezek akkor válnak fontossá, ha allergia vagy intolerancia
miatt tejterméket nem vagy csak kis mennyiségben tudunk fogyasztani.
A tej
De mi is ez az ital?
A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan
kiválasztott váladéka, ami az utód (ok) táplálására szolgál a születés
utáni időszakban. A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca
és teve teje emberi fogyasztásra alkalmas. Az ember az egyetlen olyan
emlős, aki felnőtt korában is tejet fogyaszt, ráadásul más emlősfaj
tejét!
A tej feldolgozás nélkül (manapság hőkezelve) is fogyasztható, és sokféle termék alapanyaga.
A
nálunk közfogyasztásban lévő tej zsírtartalma ez idő szerint (2003)
2,8%. Többnyire műanyag zacskóban, papírdobozban vagy műanyag üvegekben
pasztőrözötten kerül forgalomba.
A cukrozott, sűrített tejet dobozokban árusítják. Összes
szárazanyag-tartalma 70%, cukortartalma 42%. Van olyan sűrített tej is,
amely hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
A tejpor korszerű porlasztó szárítással készül. A zsíros tejpor
zsírtartalma 26%, a sovány tejpor nem tartalmaz zsírt. A tejpornak
vízben jól kell oldódnia.
Az édes ízű tejszínt a teljes tejből gépi fölözéssel (szeparálás) nyerik. A habtejszín 30%, a kávétejszín 16% zsírt tartalmaz.
A tejfölt édes tejszínből savanyítással készítik. Csont fehér színű,
kellemes, aromásan savanyú ízű, jellegzetes szagú, simán, sűrűn folyós
készítmény. Zsírtartalma 16%.
A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből különleges beoltás
és alvasztás után készül. Csont fehér színű, aromája jellegzetes,
gazdagabb a közönséges aludttejénél. Kiváló étrendi hatású.
A kefír tejből készül, különleges kefírkultúrával való beoltással.
Kevés (kb. 1%) alkoholt és szénsavat is tartalmaz. Igen kellemes, üdítő
hatású ital.
Napjainkig csupán pozitív tulajdonságairól hallottunk e szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre álló élelemről. Fogyasztását káros mellékhatások nélkülinek tekintik és általában véve nagy mennyiségben ajánlott. Napjainkban ellentmondások tárgyává vált és jótékony hatásait sok tudós megkérdőjelezi. Ez többnyire a nagy mennyiségű fogyasztás alakalmával igazolható, illetve a feldolgozott tejtermékek esetében. Pl: a vaj 80% zsiradékot tartalmaz és a zsír rossz hatással van a szervezetre. Tehát aggodalomra nincs ok, sokkal több pozitív hatása van, mint negatív.
bodza
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
DALAI LÁMA ÜZENETE MAGYARUL...!
Az egyedülálló állapot önmagában is érték
OVIS DOLGOK
BIRSALMA SAJT KÉSZITÉSE